Reciklaža organske materije

Organska materija u zemljištu

 Poražavajuća je  činjenica da u celom svetu imamo tendenciju smanjenja poljoprivrednih površina i da nam je zemljište iz godine u godinu sve lošijeg kvaliteta, kao i da plodnost drastično opada. Loš kvalitet zemljišta i pad plodnosti zemljišta najčešće je posledica lošeg delovanja čoveka koji u intezivnoj poljoprivrednoj proizvodnji pravi konstantno iste greške.

Jedan od najvećih problema koji je nastao kod zemljišta je opadanje sadržaja organske materije tj. humusa u njemu, i ta pojava je generalno prisutna kako u Srbiji tako i u celom svetu.

Najjednostavniji i najprirodniji način “optimalnog upravljanja” zemljištem je da se ostaci svih biljaka nakon ubiranja i nakon žetve vrate zemljištu gde oni i pripadaju i to putem kompostiranja, putem zaoravanja žetvenih ostataka i sl.

Reciklaža organske materije

U Evropi već uveliko postoje odlična rešenja za sakupljanje biorazgradivog otpada i njihovo kompostiranje čime se odjednom čine dve pozitivne stvari:

  1. biorazgradivi biljni otpad u vidu komposta se vraća zemljištu i obogaćuje plodnost zemljišta
  2. istovremeno se rešava veliki problem biorazgradivog otpada koji ima najveći negativan uticaj na životnu sredinu.

“Ključni motiv za tretman biorazgradivog otpada pre deponovanja je zapravo stabilizacija deponije i smanjenje emitovanja deponijskog gasa i procednih voda u životnu sredinu. ovaj sistem se ne unapređuje zbog finansijskih dobiti kao što mnogi danas misle, već zbog zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine koji su dva ključna razloga i motiva za adekvatno upravljanje otpadom” – kaže Doc. Dr. Nemanja Stanisavljević sa Fakulteta tehničkih nauka, iz departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Što je više biorazradivog (od hrane i zelenog otpada) otpada na deponijama, to je deponija aktivnija i samim tim predstavlja dugoročnu opasnost po životnu sredinu

Zanimljiva tema svakako je i to kolika je količina proizvedenog biorazgradivog otpada u našoj zemljii, kao i to da li se isti može iskoristi i za prozivodnju komposta . Godišnje  se  u Srbiji  ukupno produkuje  velika količina  biorazgradivog otpada , oko 2,3 miliona tona ove vrste. Od toga 1,2 miliona tona čini biorazgradivi otpad koji se danas deponuje bez ikakvog prethodnog tretmana.

Kako bi se postiglo održivo upravljanje biorazgradivim otpadom moraju se pronalaziti nove metode, primeniti inovativne tehnologije kako bi otpad postao vredan bioresurs. Jedan od načina smanjenja količina organskog otpada, ali i smanjenja zagađenja životne sredine uz dobijanje vrednog proizvoda je  kompostiranje.

“Imamo na deponijama veliki problem i veliki potencijal za proizvodnju komposta i ukoliko se obezbedi adekvatna sirovina on se može upotrebljavati u poljoprivredi”, ističe Doc. Dr.  Nemanja Stanisavljević.

Kompostiranje je najprirodniji i najstariji način recikliranja biootpada (biorazgradivog )i najbolji način njegove otpad upotrebe u baštovanstvu i poljoprivredi .

Kompostiranje za početnike

Kompost ili "braon đubrivo" predstvalja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem, odnosno uz prisustvo kiseonika

Pusti video zapis

Bukovača i njen supstrat

Kompost od gljiva sastoji se od mešavine slame, đubriva životinjskog porekla i ostataka supstrata od  gljiva nakon berbe. Bukovača je gljiva velike upotrebne vrednosti u ishrani, i u poljoprivredi.

Pusti video zapis

Bukovača i njen supstrat

Kompost od gljiva sastoji se od mešavine slame, đubriva životinjskog porekla i ostataka supstrata od  gljiva nakon berbe. Bukovača je gljiva velike upotrebne vrednosti u ishrani, i u poljoprivredi.

Reciklaža ostalih materijala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Greensteps festival zelene ekonomije

Kontaktirajte nas

Пролетерских Бригада 16, Степојевац 24000, Beograd 

(+381) 63 8908 275 
greensteps.manifestacija@gmail.com greenstepsfestival@gmail.com

Prijavite se na mailing listu